Radošovce, obec na Záhorí s dlhou vinohradníckou tradíciou (prvá písomná zmienka o výrobe vína siaha až do roku 1555) je domovom vinárstva VINPERA. Základnou filozofiou vinárstva je vyrábať víno výhradne z vlastného hrozna. Aktuálne má VINPERA vysadených 13 ha vinohradov, na ktorých pestujú 15 odrôd viniča hroznorodého. A ktorú z týchto odrôd majú najradšej?
„Vinárstvo VINPERA sa nachádza v malebnom prostredí na úpätí Bielych Karpát, Skalického vinohradníckeho rajóna v Radošovských vinohradoch. Mojou NAJobľúbenejšou odrodou je od detstva Rulandské biele (Pinot Blanc). Táto odroda sa tu pestuje už od 70. rokov 20. storočia, vínka z nej sú z ťažkej slímovicovo-vápenistej zeme ozaj výnimočné. Nenáročná odroda aj z pestovateľského hľadiska, z ktorej sa dajú vyrábať krásne ovocné, šťavnaté vína s príjemnou kyselinkou, ktoré možno po vyzretí archivovať na dlhšiu dobu.
Každoročne vyrábame u nás vo vinárstve z tejto odrody aj sur lie, frizzante a slamové vína. Tak ako sa s ňou dobre pracuje vo vinici, tak i vo výrobnom procese v našom sklepe.
Naše vínko z tejto odrody dostáva vysoké hodnotenia na výstavách, degustáciach. No i keď máme viacej odrôd, ktoré získavajú vyššie hodnotenia či víťazov odrody, Rulandské biele je moja srdcovka – môj víťaz odrody.„
vinohradnícka oblasť: Malokarpatská
vinohradnícky rajón: Skalický
vinohradnícka obec: Radošovce
vinohradnícky hon: Ulahlá
kategória: biele, polosladké
cukornatosť hrozna: 22 °NM
zvyškový cukor: 15,7 g/l
celkové kyseliny: 6,9 g/l
obsah alkoholu: 12 obj. %
Farba vína je svetlo žltá. Vôňa jemná, ovocná. Chuť plná, typická odrodová s dochuťou chlebovinky.
Odporúčaná teplota podávania: 7 °C.