Rodinné TOKAJ MACIK WINERY je progresívne vinárstvo, ktoré v roku 1995 nadviazalo na 4 generácie vinohradníkov a vinárov rodiny Macik. V srdci Vinohradníckej oblasti Tokaj, v malej dedinke Malá Tŕňa nájde sídlo firmy, ktorá obhospodaruje a obnovuje vlastné vinohrady, kde sa venuje pestovaniu tradičných tokajských odrôd. Dnes rodina Macikovcov patrí medzi elitné vinárstva aj vďaka vinárskej tradícií, bohatým skúsenostiam a inovatívnym praktikám. O poctivej práci svedčí mnoho medailí na domácich a medzinárodných súťažiach vína.vinárstvo priamo zo srdca Tokaja
Rodinnú firmu ocenila aj odborná verejnosť, kde získali 3x titul Vinárstvo roka 2009, 2010 a 2011 v Slovenskej republike a 6x Víno roka 2012, 2014, 2015, 2016, 2018 a 2020 medzi tokajskými vínami. Vína si našli priaznivcov už vo viac ako 15 krajinách sveta, kde ich podobne ako na Slovensku môžete nájsť len vo vybraných vinotékach a reštauráciách.
Filozofiou rodinného vinárstva je zachovať tradíciu klasickej výroby tokajských výberových vín, ale taktiež vytvárať inovácie v podobe moderných suchých sviežich vín pre mladé generácie. Myšlienku inovácie preniesli Macikovci aj do výroby prvého slovenského tokajského piva pod názvom TOKAJ IPA.
Mimo výroby vína rodina poskytuje aj široké spektrum služieb vo vínnej turistike. Vinárstvo sa s vybudovaním atraktívneho areálu zameralo predovšetkým na spestrenie vínnej turistiky v podobe relaxu vo vínnych sudoch, saune a odpočinkom v štýlovom Penzióne u Macika.
Najmenšia, ale najvzácnejšia vinohradnícka oblasť
Slovenská časť Tokaja sa rozprestiera a na južných a juhozápadných svahoch na východnom Slovensku v siedmych vinohradníckych obciach.
Pôda v tokajskej oblasti je kamenistá, štrkovitá alebo piesočnato-hlinitá na tufovom podklade sopečného pôvodu. Vyššia kyslosť a bohatý obsah minerálov typický pre tento typ pôdy udáva celkový charakter vo vínach.
Hlavnou odrodou je Furmint. Vína sú typické vyššou kyselinou, telnatej štruktúry. Druhou odrodou je Lipovina – vína majú kvetnatý buket. Muškát žltý ako najstaršia odroda je typická svojou atraktívnou jemnou korenistou vôňou.
Teplé a relatívne suché leto býva často nasledované suchou a dlhou jeseňou s južnými teplými vetrami. Ranné hmly a rosa na jeseň zabezpečujú priaznivé podmienky pre rast ušľachtilej plesne Botrytis cinerea, ktorá prerastá hrozienka s vysokým obsahom cukru, čím vznikajú cibéby. Sú to zhrozienkovatené bobule, ktoré vznikli za účasti ušľachtilej plesne Botrytis Cinerea Persoon.
Jediné svojho druhu
Vytvorili sme niečo jedinečné z najlepšieho hrozna, z najlepšej vinice, najmodernejšími technológiami s najmodernejším dizajnom.
Moderná technológia v spojení s bohatými skúsenosťami nám napomohla vytvoriť jedinečné víno. MONO je určitou symbolikou viacerých faktorov, ktoré nám stoja za názvom kolekcie.
MONOvarietné – víno z jednej odrody. V tejto kolekcií sú vína zo 100% vyrobené z jednej tokajskej odrody.
MONOvinohradné – víno iba z jedného vinohradu, ktorý je vysoko hodnotený- ako „Grand cru- najlepší vinohrad“.
MONOchromné – dizajn vína vznikol na monochromnnom základe- na jednofarebnosti. Moderný dizajn odlišuje túto kolekciu.
Vína s rovnováhou kvality a ceny
Kolekcia vín ktorá bola vyrobená predovšetkým pre gastronómiu. V kolekcií nájdete vína, ktoré môžete kombinovať so širokou škálou jedál.
Tieto vína sú harmonické a vyvážené.
AXIS je rovnováha medzi kvalitou a cenou vín.
Odvážny koncept veľmi živých tichých a perlivých vín
STILL & FIZZ je naším celkovým vyjadrením a ukážkou moderných vín. Ide o nový odvážny koncept perlivých veľmi živých a vyvážených vín. Pod názvom STILL nájdete tiché ružové víno z Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Pod názvom FIZZ sú zase jemne perlivé vína.
Použili sme šrúbovací a sklenený uzáver, ktoré sú inovatívne uzávery. Vínu vo fľaši napomôže udržať sa dlhšie sviežimi a navyše jsú to aj veľmi praktické uzávery. Atraktívne balenie určené pre ľudí, ktorí sa neboja experimentovať a sú dosť odvážny zahodiť konzervatívny prístup k vínu.
Veľmi úspešné cuvée, ktoré bolo vyrobené predovšetkým na export. Dnes vína z TOKAJ MACIK WINERY sa podávajú v prestížnych reštauráciách v západnej Európe, ktoré mnohé z nich boli ocenené Michelinovými hviezdami.
Názov vína bol odbodený od mena ušľachtilej plesne Botrytis Cinerea Persoon.
Veľké vína, ktoré majú štýl
Táto moderná kolekcia vín vznikla prvýkrát z unikátneho ročníka 2006. Iba v dobrých ročníkoch produkujeme tieto vysokokvalitné vína vyrobené z ručného zberu toho najlepšieho hrozna.
Šetrné spracovanie s použitím najmodernejších technologických postupov vytvorilo veľké vína v prísne kontrolovaných kvalitatívnych prívlastkoch od Neskorého zberu cez Výber z hrozna, Bobuľový výber až po najvyššiu kategóriu Cibébový výber.
Táto kolekcia v sebe skrýva vysokú kvalitu osobitých a štýlových vín, ktoré zaujali aj svojím dizajnom a získali ocenenia Etiketa roka na Slovensku, Obal roka v Čechách a celosvetové ocenenie „Worldstar for packaging excellence“.
Klasika, ktorá preslávila Tokaj
Najznámejšie vína z Tokaja, ktoré sa vyrábajú najstaršou metódou z najkvalitnejšieho hrozna v najlepších ročníkoch.
Ide od klasickú oxidatívnu výrobu a spôsob vyzrievania vína v stredovekej pivnici v drevených sudoch niekoľko rokov. Víno sa vyrába iba vo veľkom ročníku, keď Botrytis Cinerea Persoon – ušlachtila pleseň, vytvára Cibéby – sladké hrozienka.
Cibéby – známe ako tokajské perly slúžia na výrobu tých najkvalitnejších Tokajských výberov – Putňových vín, Tokajského samorodného sladkého a suchého vína, ale aj špecialít ako sú Tokajský forditáš a mášláš.
Váš domov na Tokaji
Využite jedinečnú príležitosť ubytovať sa priamo vo vinárstve, v novom PENZIÓNE. Každá izba ponúka nadštandardné ubytovanie. V spoločenskej miestnosti môžete organizovať školenia. Naša zemplínska pohostinnosť a jedlá sa už preslávili po celom svete. Ponúkame Vám chutné domáce jedlá a tradičné zemplínske, slovenské a maďarské špeciality. Pripravíme Vám hostinu, špecifické menu, snúbenie jedla a tokajského vína a to len zo vždy čerstvých surovín od miestnych dodávateľov.
Miesto, kde čas zastaví
Ponúkame Vám jedinečné degustácie v našej stredovekej pivnici, v dvoch degustačných priestoroch, kde Vám bližšie predstavíme históriu, technologické postupy pri výrobe tokajských vín a hlavne široký sortiment nezabudnuteľných vín. Prehliadku a riadenú ochutnávku vína Vám vždy predvedie profesionálny sommelier.
Svetovo unikátne vína môže spoznať v malej degustačnej miestnosti s kapacitou 20 miest, alebo vo veľkej s maximálnou kapacitou 60 miest. Hneď po degustácií sú pre Vás pripravené taktiež dva druhy priestorov. Vidiecka stodola je celoročná miestnosť s kapacitou 70 miest. Mimo väčšieho priestoru pre zábavu, určite oceníte príjemne posedenie pri ohni. Vinný dom je zase priestorom s komornejšou atmosférou, vhodnou na firemné stretnutia s možnosťou audio- vizuálnej prezentácie. Tu nájdete miesto pre 30 osôb. K týmto tradičným posedeniam sezónne pribúda aj vonkajšie sedenie pre ďalších 100 osôb.