Pivnica Orechová spracováva hrozno z vlastných vinohradov s rozlohou 54 ha, rozprestierajúcich sa na juhozápadných svahoch Vihorlatských vrchov v Sobranskom vinohradníckom rajóne.
Zakladateľom a majiteľom vinárstva je Ing. Pavol Michálek, absolvent renomovanej Záhradníckej fakulty VŠZ v Lednici na Morave.
Z geologického i klimatického hľadiska je rozhodujúcim sopečné pohorie Vihorlat, ktoré spoluvytvára pôdne a klimatické podmienky pre pestovanie kvalitného hrozna a následne vznik výnimočných teritoriálnych vín. Zaujímavé sú i klimatické podmienky. Dĺžka slnečného svitu (až 2 200 hod/rok), priemerná ročná teplota 9-10 °C, ročný úhrn zrážok okolo 700 mm s horúcimi a suchými letami a studenou zimou, čo signalizuje vnútrozemský charakter podnebia.
Vinohradnícka činnosť firmy nadväzuje na pestovateľskú tradíciu Šľachtiteľskej stanice Orechová, ktorá pôsobila v oblasti pod Vihorlatom od roku 1966. Vinohrady sú obrábané integrovaným spôsobom pestovania. Snahou majiteľa vinárstva je udržať v maximálnej miere staré pôvodné vinohrady Šľachtiteľskej stanice. Zachované pôvodné výsadby dodávajú orechovským vínam punc výnimočnosti, ale slúžia i ako zdroj očkovacieho materiálu pri príprave nových výsadieb.
Dlhodobou stratégiou vinárstva vedeného Ing. Pavlom Michálekom je produkovať moderné teritoriálne vína. Vo vinárskej praxi to znamená podchytiť a budovať vo vínach z Pivnice Orechová typické znaky vychádzajúce z kvality dopestovaného hrozna a jedinečného terroir vo vinohradníckej obci Orechová. Vinárstvo využíva progresívne metódy pestovania a spracovania viniča, ale s ohľadom na použitie klasických postupov. V pestovaní viniča dominujú klasické odrody Rizlingy, Ruladské (Pinot), Tramín, Chardonnay, Sauvignon, Veltlín a červené odrody Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké (Saint Laurent) a Frankovka. V roku 2007 bola na hone Filipová vysadená, na Slovensku vyšľachtená červená odroda Dunaj a moravské novošlachtené odrody Moravský muškát a Neronet.
Vinárska technológia firmy je po dobudovaní spracovateľských kapacít hrozna – novej lisovne, drevenej pivnice na zrenie červených vín, muštárne s riadeným procesom kvasenia a klimatizovaného skladu – na štandardnej európskej úrovni. V celom procese spracovania hrozna je kladený primárny dôraz na šetrnosť pri práci s hroznom. Pôvodná podzemná pivnica je situovaná v priemernej hĺbke 10 m. Ročná teplota je v rozsahu 11-13 °C. Štruktúra sudovej kapacity v pivnici je navrhnutá tak, aby umožnila uskladnenie i menších objemov vín, čo je dôležite pre zrenie ročníkových vín reduktívneho charakteru.
Vinárstvo Pivnica Orechová ponúka degustácie a predaj vín vo vlastných firemných prezentačných priestoroch v Orechovej. Je vybudovaná štýlová degustačná miestnosť nazývaná Hodovňa s gastronomickým zázemím a úplným audio-video vybavením s kapacitou 50 ľudí. Vo vinárstve je možné absolvovať odbornú exkurziu v blízkych vinohradoch, prehliadku techonologických priestorov a podzemnej pivnice. Degustácie orechovských vín dopĺňa možnosť ochutnať regionálne gastronomické špeciality z vlastného bio chovu.
Ako pripomína Ing. Pavol Michálek, majiteľ firmy Regia TT, Pivnica Orechová, vína Pivnice Orechová sa pravidelné zúčastňujú na vínných prehliadkach a degustáciách doma i v zahraničí. Teší nás umiestnenie v Salóne vín Slovenskej republiky – v roku 2017 bol šampiónom Národného Salónu vín SR Dunaj r. 2016, výber z hrozna. Poteší nás každý úspech nášho vína pri súperení s inými vinármi, a väčšina naších vín nám tieto umiestnenia i prináša. Ale v prvom rade nás motivuje spokojnosť a dôvera našich zákazníkov, pripomína Ing. Michálek.