Panonia Winery – GOLGUZ

Mimoriadny význam na presadení hlohoveckých vín na trhu má poľnohospodárska spoločnosť Panonia Winery, s.r.o., ktorá pod značkou Golguz vyrába a predáva vína výlučne z vlastných viníc.

Tradícia pestovania viniča v okolí Hlohovca je stáročná, ale finalizácia vína v dnešnej podobe bola prerušená veľkovýrobným megalomanstvom predošlého režimu. Vinárstvo Golguz sa za krátke obdobie stáva značkou známou aj vo svete, čo možno deklarovať aj úspechmi v predaji a súťažiach za hranicami Slovenska (Francúzsko, Španielsko, Rusko, Vietnam, Čína…).

Hlohovecký rajón je územne síce zaradený v malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ale jeho vinohrady sa rozprestierajú východne od rieky Váh pod južnými svahmi Považského Inovca. Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára tak unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality. Rieka Váh je významným darcom energie, ktorá ochraňuje časť viníc na jej brehu pred jarnými a zimnými mrazmi, zároveň dodáva dostatok vlahy v hlbších vrstvách pôdy. Vinič síce toleruje vysoké teploty a sucho, ale viac mu vyhovujú miernejšie podmienky a dostatok slnka. Rozloha – 240 hektárov (na slovenské pomery veľmi veľa) je v blízkom okolí mesta Hlohovec. Vinice sú ekologicky obhospodarované v systéme Integrovanej produkie, tzn. čo najmeňšie zasahovanie do ekosystému.

Sme jedným z mála výrobcov vína na SK, ktorí si hrozno dopestujú a spracujú z vlastných viníc. Taktiež výsadby viniča sa realizovali z vlastne vyrobených sadeníc (donedávna sme boli jeden z najväčších producentov sadeníc). Hrozno teda nemusíme  nakupovať od iných vinohradníkov – práve naopak. Štyridsať percent úrody putuje na výrobu nášho vína, zostávajúci objem hrozna predáme. Najkvalitnejšie hrozno ostáva doma, pochádza len z najlepších tratí, ku ktorým sa už zimným rezom pristupuje tak, že kvantita ide do úzadia, prvoradá je kvalita.

Po zbere nasleduje rýchle a šetrné spracovanie. Všetky vína sú vyrobené modernou technológiou riadeného kvasenia + šetrné spracovanie hrozna. Pneumatické lisy – šetrne spracovávajú hrozno. Hroznová šťava sa fermentáciou prirodzene mení na víno. Riadená fermentácia bielych vín (použitie čistých kultúr kvasiniek), prebehne pri teplotách od 13 až 20 °C. Technológ preberá kontrolu nad týmto procesmi a výsledok prichádza vo forme plných elegantných sviežich vín s príjemným, odrodovo typickým charakterom. Biele odrody ležia v nerezových nádobách. Snažíme sa o to aby naše vína mali charakter – neboli uniformné. Nestaviame vína len na ohurujúcej primárnej aromatike mladých vín, ktorá sa vytratí po pol roku po nafľašovaní a následne ostane víno akoby bez duše. Technológii výroby červených vín sa venuje v pivnici oveľa menej pozornosti, o to viac sa jej venuje vo vinici. Červeným vínam často stačí dopriať len dostatok dostatok času na zrenie a ich potenciál determinovaný ročníkom a snahou vo vinici sa sám prejaví. Veľká časť červených vín zrie v barriqueových (obj. 225 l) a klasických drevených sudoch (obj. 3500 l).

Naše vína nájdete na Slovensku vo všetkých dobrých vinotékach, kvalitných reštauráciách. Množstvo ľadového vína, ktoré je našou špecialitou, putuje aj do Francúzska, kde si našlo mnoho zákazníkov, a tak sa môže stať, že Vám ho ponúknu pod Eifelovkou na Champs-Élysées. Pomerne veľké množstvá nášho vína putujú aj na dynamicky sa rozvíjajúce trhy juhovýchodnej Ázie, ktorá začína objavovať krásu ukrytú vo víne. Veríme, že naše víno sa stáva pre konzumentov skutočným kultúrnym zážitkom.

Aktuálnu ponuku vín vinárstva GOLGUZ nájdete tu!

Predajné miesta vinárstva GOLGUZ nájdete tu!