Rodinné vinárstvo Komjathi

Rodinné vinárstvo Komjathi vzniklo v roku 2012 so sídlom v obci Komjatice v starom sedliackom dome, ktorý pochádza z roku 1927.

Našim cieľom je nadviazať na tradície a skúsenosti s výrobou vína od našich predkov a zachovať všetko to, čo bolo dobré. Pre naše vinárstvo sme chceli názov, ktorý by nás spájal nielen s miestom, kde sa pestuje naše hrozno a vyrába naše vínko, ale bude jasne nadväzovať aj na tradíciu. V historických prameňoch sme objavili jeden z prvých pôvodných názvov obce Komjatice… preto Komjathi. Veľmi dôležitým faktorom bolo aj zistenie, že v dnešnej rýchlej dobe globalizácie a technologizácie zabúdame vďaka chémii, konzervantom a ďalším aditívam na pôvodné typické chute a vône. A tak sa na pultoch môžeme stretávať s vínami, ktoré napriek rôznym vinohradníckym polohám, odrodám a ročníkom chutia stále rovnako. My to robíme inak…

Každému nášmu vínku doprajeme čo potrebuje, správny čas na prirodzené zrenie. Pri bielych vínach je to minimálne 1 rok, pri červených až 3 roky. Naše vína zrejú v drevených dubových sudoch. Cesta akou sa snažíme dosiahnuť najvyššou kvalitu našich vín, je dopestovanie čo najzdravšieho hrozna vo vlastných vinohradoch, šetrný ručný zber a rýchle spracovanie. Vinohrady Hašardíky a Hon Vrštek sú registrované, so štepmi s certifikátmi kvality a odrodami: Muller ThurgauRizling RýnskyDevínRulandské ŠedéPálava a Nitria. Hon Hašardíky sa nachádza pri vjazde z Nitry do Komjatíc ešte pred Hrivnákovou tehelňou a hon Vrštek na okraji dediny po ľavej strane smerom na Šurany. Lokalita vinohradu Hašardíky je na najvyššom bode nad Komjaticami, s krásnym výhľadom na Zobor a v najjasnejších dňoch aj na Štiavnické vrchy. Vysoká poloha zabezpečuje jednak maximálny slnečný svit v roku a zároveň je presušovaná neustálymi vetrami. Toto jedinečné prostredie zabezpečuje minimálnu vlhkosť listu a tak prispievajú k výbornému zdravotnému stavu viniča.

Zásady, ktorými sa riadime vo vinici:

  • používať hrozno z vlastných vinohradov a tým zaručiť maximálnu kvalitu
  • minimalizovať množstvo chemických ošetrení viniča
  • nepoužívať jedy a umelé hnojivá
  • pestovať hrozno v symbióze s prírodou
  • starať sa o vinohrady a pôdu tak, aby sme ich zanechali aj našim potomkom

Zásady, ktorými sa riadime pri výrobe vína:

  • využívať spontánne kvasenie
  • nepoužívať enzýmy, taníny a ďalšie aditíva
  • neurýchľovať proces zrenia, ale čakať na prirodzenú stabilizáciu
  • nefiltrovať
  • minimalizovať používanie SO2

Našim cieľom je dopestovať prírodný produkt v súlade a s rešpektom k prírode a zachovať tieto prírodné zdroje v dobrej kondícií pre budúce generácie.

Zoznam predajných miest vín KOMJATHI:

  • Vinotéka Winenot!? – Bratislava
  • Steakhouse Tri veže – Bratislava
  • Winehouse OC Vajnoria – Bratislava
  • Koliba Gréta – Liptovská Sielnica
  • Vinotéka Dom vína – Žilina
  • Pivnica pod hradom – Nitra
  • Vinárska stodola – Nitra, Drážovce
  • Castellumcafe – Nitra
  • Fierowine – Šurany
  • Cosmopolitan – Galanta
  • Slovenská reštaurácia – Podhájska