Dobrý someliér servíruje hosťom víno. Špičkový someliér servíruje zážitok. Práca someliéra totiž obnáša ďaleko viac než len skvelý wine pairing. Čím viac o práci someliéra vieme, tým zrozumiteľnejšia je pre nás aj kategória Rizlingov či Sauvignonov vo vínnej karte. Poznať rolu someliéra totiž odomyká možnosť využiť jeho know-how až do dna.
Každý someliér musí byť predovšetkým dokonalým znalcom vín – ich históriu, terroir, výrobné postupy, odrody hrozna či ďalšie špecifiká musí mať vo vrecku, hneď vedľa kľúčov od vínnej pivnice. Len vďaka dôkladnej erudícii dokáže nájsť to pravé víno, ktoré bude dokonale ladiť s chuťovými preferenciami svojich hostí. A aj s chuťami jedál, ktoré čakajú vedľa prázdnych pohárov. Someliér by mal ovládať základné princípy párovania chutí, vedieť, ktoré víno zvýrazní chuť šťavnatého steaku a ktoré zasa jemnosť čokoládového dezertu. Každé jedlo má svoje ideálneho spoločníka a dobrý someliér tento vzťah dôverne pozná.
A rovnako by mal vedieť odhadnúť aj svojich hostí. Someliér je často psychológ, ktorý dokáže čítať v ľudských tvárach, správne načasovať, kedy položiť otázku a kedy radšej pohár Cabernetu. Vedieť vnímať náladu, záujmy a očakávania hostí, je pridanou hodnotou na oboch stranách stola. Umenie vychutnávať sa potom v harmonickej nálade rozlieva omnoho prirodzenejšie. A tak ako sa dole hrdlom kĺžu lahodné vína, sa vďaka vhodnej prezentácii miestnosťou vznášajú aj ich príbehy. Ak je someliér zdatný rečník, v okamihu vás dokáže z tmavej pivničky preniesť na slnečné južné svahy či k rušnej septembrovej oberačke.
Špičkový someliér je mostom medzi vinárom a zákazníkom. Dokáže očariť, sprevádzať, inšpirovať, spájať. Aj obyčajnú fľašu Frankovky dokáže v okamihu premeniť na rubínový zážitok. A takým kúzlam sa oplatí veriť.