Všeobecný vinársky kvíz

15. apríla 2025

Otestujte sa zo všeobecných vinárskych znalostí.

Koľko vinohradníckych oblastí na nachádza na Slovensku?

6
7
8

Našou najpestovanejšou odrodou je:

Rizling rýnsky
Frankovka modrá
Veltlínske zelené

Ako sa volá biochemický proces, pri ktorom dochádza k premene hroznového muštu na víno?

macerácia
kvasenie
inhalácia

Pri kvasení ešte zostaneme. Ktorý z mikroorganizmov premieňa cukor na alkohol?

vírus
baktéria
kvasinka

Koľko percent alkoholu má víno?

5 %
12 %
52 %

Viete ako sa volá antioxidant, ktorý sa nachádza hlavne v červenom víne a má protizápalové a protirakovinové účinky?

resveratrol
vitamín D
penicilín

Koľko litrov burčiaku vyrobia ročne slovenskí vinári?

10 000 litrov
300 000 litrov
1 000 000 litrov

Na svadbe ktorého z uvedených panovníkov sa podával Radošinský Klevner?

Alžbeta II.
Mária Terézia
Napoleon Bonaparte

Koľko bobúľ hrozna je potrebných na výrobu jednej fľaše vína?

50
222
500

Sme vo finále. Posledná otázka znie: kde sa nachádza najväčšia zbierka vinohradníckych lisov v Európe?

v slovenskom Pezinku
vo francúzskom Bordeaux
v talianskom Toskánsku
Ďalšia otázka
Vyhodnotenie

Kliknite na správnu odpoveď.

Váš výsledok: 0%
Vaše znalosti o víne sú priemerné. Stačí však prečítať zopár článkov na našom portáli a nabudúce to bude určite lepšie!
Vinárske znalosti máte nadpriemerné. Vidno, že Vás víno baví a máte ho radi. Venujte sa mu aj naďalej a výsledky budú ešte lepšie.
Vedomosti o víne máte na vysokej úrovni. Už zostáva len kúsok a bude z Vás vinársky expert!
Vynikajúce! Gratulujeme! Ste vinársky expert!