Ako sa rodí biele víno?

23. októbra 2025

V nasledujúcom kvíze Vás otestujeme zo znalostí procesu výroby bieleho vína?

Víno sa rodí vo vinohrade. K vinohradníckym prácam patrí:

strihanie
filtrácia
čírenie

Ktorý parameter patrí k najdôležitejším pri zbere hrozna?

farba hrozna
cukornatosť hrozna
hmotnosť bobúľ

Ktoré obdobie roka je typické pre zber hrozna?

jar
leto
jeseň

Výsledkom procesu lisovania rozomletých bobúľ hrozna je:

mušt - hroznová šťava
vínny destilát
mladé víno

Odkalenie muštu sa vykonáva pri:

zvýšenej teplote
nízkej teplote
na teplote nezáleží

Najdôležitejší biochemický proces pri výrobe vína sa volá:

osmóza
rezonancia
kvasenie

Po ukončení kvasného procesu vzniká:

vínny ocot
mladé víno
pálenka

Kedy je na Slovensku povolený predaj mladých vín?

prvý novembrový pondelok
25. mája, na sviatok sv. Urbana
na Veľkonočný pondelok

Ďalším krokom výroby vína je filtrácia. Slúži na:

zlepšenie chuti mladého vína
odstránenie mikroorganizmov a kalov
zvýšenie množstva alkoholu vo víne

Posledným krokom v procese výroby vína je:

sírenie
stáčanie
fľašovanie
Ďalšia otázka
Vyhodnotenie

Kliknite na správnu odpoveď.

Váš výsledok: 0%
Vaše znalosti o víne sú priemerné. Stačí však prečítať zopár článkov na našom portáli a nabudúce to bude určite lepšie!
Vinárske znalosti máte nadpriemerné. Vidno, že Vás víno baví a máte ho radi. Venujte sa mu aj naďalej a výsledky budú ešte lepšie.
Vedomosti o víne máte na vysokej úrovni. Už zostáva len kúsok a bude z Vás vinársky expert!
Vynikajúce! Gratulujeme! Ste vinársky expert!