Krajina so širokou paletou bielych, ale aj červených vín. Špecialitami Rakúska sú botrytické vína. Na ploche 45 000 ha sa dorába cca 2,5 mil. hl vína. Rakúsky vinársky priemysel zaznamenal v posledných desiatich až pätnástich rokoch kvalitatívny vzostup. Vývin tzv. “vinárskeho zázraku“ mal niekoľko objektívnych príčin.
Paradoxne to bol smutne známy dietylénglykólový škandál v roku 1985, po ktorom sa od základu zmenila rakúska vinárska legislatíva. Umelý bonifikátor dietylénglykol sa pridával do muštu s cieľom zvýšiť jeho cukornatosť a extrakt. Dovtedy táto látka vo víne nebola dokazovateľná. Po tom, ako sa istý chemik a “priateľ“ vinárov Gebruder Grill z obce Fels am Wagram túto skutočnosť dozvedel, podriadil ich víno náročným chemickým expertízam a našiel v nich nepovolenú látku. Škandál sa prevalil rakúskymi a zahraničnými médiami, čo malo neblahé následky na celý vinársky priemysel Rakúska – absolútne embargo predaja rakúskych vín v Nemecku a ďalších krajinách a strata dôvery domácich spotrebiteľov k rakúskemu vínu. Po tomto precedense bol v roku 1986 zavedený jeden z najprísnejších vinohradníckych zákonov, podľa ktorého “všetko, čo nie je v jeho znení povolené, je zakázané“. Napriek tomu to trvalo 10 rokov, kým si rakúske vína získali dôveru a uznanie vo vinárskom svete. Najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou je Veltlín zelený (35 %), modrou je Zweigeltrebe (17 %).
TAFFELWEIN (Tischewein) – stolové víno musí byť vyrobené z tuzemského hrozna.
LANDWEIN – hrozno smie pochádzať z jedného vinárskeho regiónu.
QUALITÄTSWEIN – víno musí byť vyrobené z prípustných odrôd len z jedného vinárskeho regiónu. Podlieha štátnym kontrolám, pričom obdrží kontrolné číslo.
KABINETTWEIN – QUALITÄTSWEIN – s vyšším obsahom cukru. Mušt nesmie byť upravovaný.
PRÄDIKATSWEINE – vína s prívlastkom. Podliehajú zvlášť prísnym kontrolám. Nesmú byť vylepšované. Predstavujú špičku rakúskeho vinárstva.
Wachau – 30 km dlhý úsek medzi mestom Melk a Krems v údolí rieky Dunaj. Oblasť špičkových polôh veltlínu zeleného, ale aj známych rizlingov.
Thermenregion – oblasť v okolí mesta Wiener-Neustadt. Vyznačuje sa starorakúskymi špecialitami – odrodou Zirfandler a Rotgipfler.
Neusiedlersee, Neusiedlersee Hügelland – oblasti svetových botrytických vín, ktoré vďačia svojej kvalite špecifickej mikroklíme v okolí Neziderského jazera. Najpestovanejšie odrody sú Tramín, Neuburské, Muškát ottonel.
Weststeiermark – oblasť produkcie regionálnej špeciality Schilcher – rosé, víno ovocného charakteru.
Predovšetkým severné okresy mesta sú známe svojimi „Heurigen“ viechami – útulnými krčmičkami, kde sa predáva priamo tu dorobené víno.