Vinohradnícke oblasti Rakúska

Krajina so širokou paletou bielych, ale aj červených vín. Špecialitami Rakúska sú botrytické vína. Na ploche 45 000 ha sa dorába cca 2,5 mil. hl vína. Rakúsky vinársky priemysel zaznamenal v posledných desiatich až pätnástich rokoch kvalitatívny vzostup. Vývin tzv. “vinárskeho zázraku“ mal niekoľko objektívnych príčin.


Paradoxne to bol smutne známy dietylénglykólový škandál v roku 1985, po ktorom sa od základu zmenila rakúska vinárska legislatíva. Umelý bonifikátor dietylénglykol sa pridával do muštu s cieľom zvýšiť jeho cukornatosť a extrakt. Dovtedy táto látka vo víne nebola dokazovateľná. Po tom, ako sa istý chemik a “priateľ“ vinárov Gebruder Grill z obce Fels am Wagram túto skutočnosť dozvedel, podriadil ich víno náročným chemickým expertízam a našiel v nich nepovolenú látku. Škandál sa prevalil rakúskymi a zahraničnými médiami, čo malo neblahé následky na celý vinársky priemysel Rakúska – absolútne embargo predaja rakúskych vín v Nemecku a ďalších krajinách a strata dôvery domácich spotrebiteľov k rakúskemu vínu. Po tomto precedense bol v roku 1986 zavedený jeden z najprísnejších vinohradníckych zákonov, podľa ktorého “všetko, čo nie je v jeho znení povolené, je zakázané“. Napriek tomu to trvalo 10 rokov, kým si rakúske vína získali dôveru a uznanie vo vinárskom svete. Najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou je Veltlín zelený (35 %), modrou je Zweigeltrebe (17 %).

Klasifikácia rakúskych vín:

TAFFELWEIN (Tischewein) – stolové víno musí byť vyrobené z tuzemského hrozna.

LANDWEIN – hrozno smie pochádzať z jedného vinárskeho regiónu.

QUALITÄTSWEIN – víno musí byť vyrobené z prípustných odrôd len z jedného vinárskeho regiónu. Podlieha štátnym kontrolám, pričom obdrží kontrolné číslo.

KABINETTWEIN – QUALITÄTSWEIN – s vyšším obsahom cukru. Mušt nesmie byť upravovaný.

PRÄDIKATSWEINE – vína s prívlastkom. Podliehajú zvlášť prísnym kontrolám. Nesmú byť vylepšované. Predstavujú špičku rakúskeho vinárstva.

Najznámejšie oblasti Rakúska:

Dolné Rakúsko:

Wachau – 30 km dlhý úsek medzi mestom Melk a Krems v údolí rieky Dunaj. Oblasť špičkových polôh veltlínu zeleného, ale aj známych rizlingov.
Thermenregion – oblasť v okolí mesta Wiener-Neustadt. Vyznačuje sa starorakúskymi špecialitami – odrodou Zirfandler a Rotgipfler.

Burgenland:

Neusiedlersee, Neusiedlersee Hügelland – oblasti svetových botrytických vín, ktoré vďačia svojej kvalite špecifickej mikroklíme v okolí Neziderského jazera. Najpestovanejšie odrody sú Tramín, Neuburské, Muškát ottonel.

Steiermark:

Weststeiermark – oblasť produkcie regionálnej špeciality Schilcher – rosé, víno ovocného charakteru.

Viedeň:

Predovšetkým severné okresy mesta sú známe svojimi „Heurigen“ viechami – útulnými krčmičkami, kde sa predáva priamo tu dorobené víno.