Frankovka modrá

Frankovka modrá

Synonymá:

Frankovka, Limburské, Karmazín, Neskoré čierne

Pôvod odrody:

Je to stará odroda, ktorej pôvod je neznámy. Známa je Račianska Frankovka, ktorá sa v 18. storočí preslávila na kráľovskom dvore Márie Terézie. O čosi mladší pamätníci spomínajú na Skalický Rubín, tradičné víno zo Skalice, vyrábané kupážou Frankovky modrej, Svätovavrineckého a Modrého Portugalu.

Charakteristika odrody:

Zberovú zrelosť dosahuje v druhej dekáde októbra. Oberať čo najneskôr kvôli vyššiemu odrodovému charakteru vína. Ker má silný rast a dobrú rodivosť. Frankovka modrá vyžaduje dobré polohy s ľahko prehrievanými pôdami. Je to neskorá odroda, ktorá v niektorých ročníkoch dopláca na nedostatok tepla a slnka. Vtedy sa rodia vína s vyššími kyselinami, trieslovinami a nízkou farebnosťou.

Charakteristika vína:

Elegantné víno rubínovočervenej farby, jemne výraznej arómy a zamatovej chuti s vyšším obsahom trieslovín. Typická je  jemná adstringencia (sťahujúca chuť), plnosť a vyrovnaná kyslosť. Charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno. 

Gastrokombinácia:

Toto víno je vhodné podávať k tmavšiemu mäsu, k divine, k hovädziemu mäsu. Výborne sa hodí k plesňovým syrom ako je Niva alebo Gorgonzola. Optimálna teplota podávania Frankovky je 14-16 °C.