Dunaj – je novošľachtenec modrého hrozna z kríženia (Muškát Bouchet x Oporto) a Svätovavrinecké. Táto odroda je registrovaná v LRO od r. 1997. Dunaj sa na Slovensku vo väčšom rozsahu pestuje na južnom Slovensku. Vlastnosťami sa podobá na Pinot noir, už ako mladé víno sa však vyznačuje výrazným čokoládovým buketom.
Je to po každej stránke vynikajúca odroda, stredne skoro dozrievajúca, s vysokou cukornatosťou (24-26 kg cukru na 100 l muštu) a zníženým obsahom kyselín 7-9 g/l. V suchších pôdach hrozno pri dozrievaní zasychá, preto vyžaduje pôdy dobre zásobené vlahou. Hubovými chorobami netrpí, botrytída sa prakticky nevyskytuje. Dozrieva stredne skoro, máva vysokú cukornatosť, vďaka čomu ho možno využiť na výrobu špičkových vín.
Pri úrodách 8-10 ton hrozna z ha poskytuje vína najvyššej akosti. Víno je plné, obsažné harmonické (už aj ako mladé), ležaním získava na kvalite. Labužníkov nadchýňa plnosťou a tmavočervenou farbou až s hnedými odtieňmi, čím sa podobá na južanské moky.
Dunaj svojou špecifickou kombináciou ovocnosti (čierne ríbezle, slivky) a jemných korenistých tónov výborne funguje tam, kde chcete jedlu pridať hĺbku a eleganciu. Hodí sa k mäsitým jedlám, ako aj k dezertom, pri teplote podávania 14-16 °C.