Nalejme si perlivého vína

13. júna 2024

Nechajte sa uniesť do výšin. Vznášať sa medzi oblakmi, tam kde, nejestvuje čas. Občas predsa stačí žiť pre moment – aspoň kým nevyšumí. Naše perlivé vína sú k povznášajúcim momentom ako stvorené. Možno aj preto sme im fľaše ozdobili čarovne krásnym lietajúcim balónom. Poďte sa pozrieť, ako šumivé momenty vznikajú. Vitajte vo svete sparkling vín.

Vinum spumans

Vinum spumans je latinský termín používaný vo vinárstve na označenie šumivých alebo perlivých vín. Perlivé (sýtené) víno je medzistupňom medzi tichým vínom a sektom. Mohlo by sa zdať, že stretnúť perlivého elegána v bežnom živote nebude také jednoduché. No naopak, pohárik šumivého iste spríjemnil letný večer mnohým milovníkom lahodného pitia.  Najslávnejšími predstaviteľmi perlivých vín sú totiž Prosecco Frizzante a Lambrusco. Bublinky sa do nich, na rozdiel od sektu, pridávajú umelo – v podobe CO2. Zážitok z pitia je však stále osviežujúco autentický.

Prvé perlivé vína sa objavili už koncom 18. storočia, no úlohy hlavného technológa sa chopila skôr kuriózna náhoda. Priemyselná výroba perlivých vín sa rozbehla až v 19. storočí, s príchodom strojových zariadení na pridávanie CO2. O storočie neskôr už popularita perlivých vín rástla rovnako ako chuť po slastných bublinkách. Ak ste na ne dostali chuť teraz, využite moment a zoznámte sa so sparkling dvojkou z našej pivnice.

Milia sparkling ´23

Unikátne polosladké sýtené víno sýtej žlto-zelenej farby s iskrou po okrajoch. Mília je náš novošľachtenec, kríženec Müllera-Thurgau a Tramínu červeného.  Jej vôňa evokuje pestrú zmes zrelého exotického ovocia so stopou kvitnúcej ruže a muškátových tónov. Má veľmi intenzívnu, hutnú a plnú chuť s príjemnými jemnými kyselinami. Dochuť v spojení s alkoholom a zvyškovým cukrom zanecháva v ústach korenistý pocit.

Hrozno bolo ručne oberané a triedené, šetrne spracované a následne niekoľko hodín macerované. Vzdušnému kyslíku sme dali dôraznú stopku, aby negatívne neovplyvnil senzorické vlastnosti vína. Hotové víno bolo v poslednej fáze výroby dosýtené kysličníkom uhličitým (CO2), ktorý vyzdvihuje jeho ovocné tóny a jeho chuť si vás vďaka tomu úplne podmaní.

Milia sparkling ´23 si najlepšie vychutnáte v kombinácii so sladkými ovocnými múčnikmi, tvarohovými dezertami. Skvelými spoločníkmi pre Miliu sú aj syry s bielou plesňou.

Cabernet Sauvignon rosé sparkling

Omamne svieže, perlivé víno lososovo-malinovej farby, výrazne ovocnej atraktívnej vône lesných jahôd, malín a čiernych ríbezlí. Chuť vína je šťavnatá a ovocná, s jahodovo smotanovým podtónom a komplexnou štruktúrou pikantných kyselín.

Víno bolo vyrobené z muštu ručne oberaného a triedeného hrozna odrody Cabernet Sauvignon po niekoľkohodinovom macerovaní na šupkách. Kvasný proces prebiehal s využitím čistej kultúry aktívnych vínnych kvasiniek v nerezových nádobách pri regulovanej teplote 13 – 14 °C a bol zastavený pred dokvasením do sucha. Víno bolo následne dosýtené kysličníkom uhličitým (CO2).

Cabernet sauvignon rosé odporúčame podávať k čerstvým ovocným a zeleninovým šalátom, ľahkým krémovým polievkam a smotanovým dezertom z lesného ovocia.