Nitria

Nitria

Pôvod odrody:

Nitria patrí do skupiny slovenských novošľachtencov. Modrá odroda, ktorá sa podobne ako sesterský Váh ponáša na Cabernet Sauvignon. Ako základná materská odroda slúžila francúzska odroda Castes, ktorá bola krížená s odrodou Aboririon noir.

Charakteristika odrody:

Kladom tejto odrody je nenáročnosť na pôdu, znášanlivosť sucha, nezahustený rast, vysoká odolnosť voči botrytíde. Je to skoro pučiaca odroda (pozor na neskoré jarné mrazy). Cukornatosť hrozna dosahuje 18 – 23 kg/hl, obsah kyselín sa pohybuje v rozmedzí 7,8 – 9,8 g/l.

Charakteristika vína:

Vína majú charakteristickú lahodnú kabernetovú chuť, sú plné, harmonické, tmavočervenej farby, zrením získavajú na kvalite. Sú vhodné aj na barikovú technológiu. Pri porovnaní s vínom Cabernet Sauvignon v rovnakých podmienkach a ročníkoch je víno odrody Nitria jemnejšie, vyššieho farebného tónu a pre konzumenta po jeho vyzretí príjemnejšie. Vína z tejto odrody sú často plné, štruktúrované, s vyšším obsahom tanínov a výraznou arómou tmavého ovocia, ako sú čerešne, černice alebo slivky, a niekedy majú aj jemné tóny korenia či čokolády.

Gastrokombinácia:

Vína z odrody Nitria skvele dopĺňajú pokrmy z hovädzieho mäsa, ako je steak, grilované rebrá alebo pečené mäso. Vzhľadom na ich intenzitu a plnosť sú vynikajúcim spoločníkom k divine, napríklad k srnčiemu ragú, pečenému jeleňovi či diviačímu gulášu. Tvrdé a vyzreté syry, ako je parmezán, gouda alebo pecorino, sú taktiež výbornou voľbou. Víno z Nitrie podávajte mierne vychladené na teplotu 16–18 °C, aby sa prejavili jeho plné a bohaté chute.