Nitria patrí do skupiny slovenských novošľachtencov. Modrá odroda, ktorá sa podobne ako sesterský Váh ponáša na Cabernet Sauvignon. Ako základná materská odroda slúžila francúzska odroda Castes, ktorá bola krížená s odrodou Aboririon noir.
Kladom tejto odrody je nenáročnosť na pôdu, znášanlivosť sucha, nezahustený rast, vysoká odolnosť voči botrytíde. Je to skoro pučiaca odroda (pozor na neskoré jarné mrazy). Cukornatosť hrozna dosahuje 18 – 23 kg/hl, obsah kyselín sa pohybuje v rozmedzí 7,8 – 9,8 g/l.
Vína majú charakteristickú lahodnú kabernetovú chuť, sú plné, harmonické, tmavočervenej farby, zrením získavajú na kvalite. Sú vhodné aj na barikovú technológiu. Pri porovnaní s vínom Cabernet Sauvignon v rovnakých podmienkach a ročníkoch je víno odrody Nitria jemnejšie, vyššieho farebného tónu a pre konzumenta po jeho vyzretí príjemnejšie. Vína z tejto odrody sú často plné, štruktúrované, s vyšším obsahom tanínov a výraznou arómou tmavého ovocia, ako sú čerešne, černice alebo slivky, a niekedy majú aj jemné tóny korenia či čokolády.
Vína z odrody Nitria skvele dopĺňajú pokrmy z hovädzieho mäsa, ako je steak, grilované rebrá alebo pečené mäso. Vzhľadom na ich intenzitu a plnosť sú vynikajúcim spoločníkom k divine, napríklad k srnčiemu ragú, pečenému jeleňovi či diviačímu gulášu. Tvrdé a vyzreté syry, ako je parmezán, gouda alebo pecorino, sú taktiež výbornou voľbou. Víno z Nitrie podávajte mierne vychladené na teplotu 16–18 °C, aby sa prejavili jeho plné a bohaté chute.