Pizza je objednaná. Chceli by ste si k nej dať pohár vína, no neviete aké? Hodí sa víno aj k pizzi? Ale áno! Krajinou pôvodu pizze je predsa Taliansko – a taliani by určite nevymysleli jedlo, ku ktorému sa víno nehodí.
Pozor si treba dať na omáčku, ktorou sa pizza natiera – tá zvyčajne pozostáva z paradajok. K paradajkám sa nehodí ostrá kyslosť vína, príliš silné triesloviny a vysoký obsah alkoholu! Taktiež je dôležité aj to, aký typ pizze máte na taniery, tzn. či je to jednoduchá Margherita alebo pizza plná syru Quattro Formaggi.
Od vyzretého Rizlingu s vysokým obsahom alkoholu, či od ťažkého, barikového Alibernetu sa radšej držme ďalej. Na druhej strane, nekomplikované, ľahké až stredne plné vína, s nižším obsahom alkoholu, kyselín a trieslovín sa ukážu ako skvelý partner k pizzi.
Pizza Margherita – jednoduchá pizza z paradajkovej omáčky s mozzarellou a bazalkou. Hodí sa k nej ľahké mladé červené, ktoré nevyzrievalo s drevenom sude – Modrý Portugal, Zweigeltrebe.
Pizza Quattro Formaggi – tu treba párovať vína, ktoré ladia s bohatosťou syrov – odporúčame stredne plný červený Dunaj alebo biele Chardonnay či Veltlínske zelené.
Pizza Hawaii – kvôli sladkosti ananásu odporúčame biele víno s ľahkou ovocnou nôtou s nižším obsahom kyselín – Irsai Oliver, Rulandské šedé.
Pizza Funghi – k hubám sa nehodia sladké vína, preto určite siahnite k suchým bielym vínam s nižšími kyselinami. Müller-Thurgau, poprípade ľahší akostný Tramín určite budú dobrým partnerom k tejto pizzi.
Pizza so salámou, prosciuttom – intenzívnejšia, slaná chuť salámy a šunky znamená, že s pizzou možno kombinovať stredne plné, červené vína – Svätovavrinecké, Frankovka modrá.
Verím, že sme pomohli nájsť to správne víno k Vašej obľúbenej pizzi. Dobrú chuť a Na zdravie!