Väčšinou čím staršie, tým lepšie.
My robíme víno pre naše deti. S touto vetou sa môžete stretnúť v oblasti okolo rieky Douro, vlasti portského vína, dosť často. Presne vystihuje, o čom portské víno je – znalci ho odporúčajú piť minimálne desaťročné, ale tie najkvalitnejšie zrejú desiatky rokov. K dispozícii sú ešte aj vína z konca 19. storočia – a stále sú dobré.
Brandy z komisie
Za portské sa môže označovať len víno z oblasti rieky Douro, ktoré spĺňa kritériá Instituto do Vinho do Porto. Je to víno, ktoré sa fortifikuje na druhý až tretí deň kvasného procesu 77-percentným brandy, čím sa zastaví kvasenie a zvyškový cukor, ktorý tu zostane, dáva vínu sladkastú príchuť. Peter Šroner, vínny špecialista, ktorý oblasť Douro niekoľkokrát navštívil, hovorí, že alkohol, ktorý sa do vína pridáva, musí byť veľmi kvalitný. Existujú špeciálne komisie, ktoré ho vyberajú. Používajú sa tie najkvalitnejšie druhy brandy. Potom zreje podľa typu vína niekoľko rokov až desiatok rokov v sudoch a vo fľašiach. Momentálne sa hrozno na portské pestuje na 26-tisíc hektároch vinohradov a špecifickú chuť mu dáva terroir – bridlicové až kamenisté pôdy, studené zimy a horúce suché letá. Výnosy sú striktne ohraničené 7,5 tony hrozna z hektára, ale väčšina vinohradníkov zbiera ešte menej a zber sa robí výlučne ručne. Najkvalitnejšie portské sa robí z odrody Touriga National, ale povolených je 80 červených aj bielych odrôd.
Tri štýly
Podľa štýlu (a farby) sa portské vína delia na tri veľké skupiny – White, Ruby port a Tawny port. White, ako názov napovedá, je vyrábané z bielych odrôd a dozrieva v sudoch. Veľmi obľúbený je Ruby štýl, kde víno z červených odrôd dozrieva najprv 2 až 3 roky vo veľkom sude a potom vo fľaši. Podľa kvality hrozna buď niekoľko, alebo aj niekoľko desiatok rokov. Má silnú rubínovú farbu a dbá sa na to, aby malo svieži ovocný charakter. Čím vo väčšom sude zreje, tým je ovocnejšie. Mladšie, ale kvalitné vína sa dajú kúpiť aj za celkom slušné ceny. Podľa kvality sa Ruby štýl delí na niekoľko kategórií, tá najvyššia je Vintage. To sú vína z mimoriadne dobrých ročníkov s vynikajúcim zrejúcim potenciálom. Môžu zrieť vo fľašiach niekoľko desaťročí. Za dekádu sa robia Vintage zvyčajne z dvoch či troch ročníkov. O niečo nižšia kategória je Late Bottled Vintage (LBV), tiež ide o víno z jedného ročníka, ktorý však nebol až taký výnimočný, aby ho komisia vyhlásila za Vintage. Pre všetky vína Ruby štýlu, či už zreli vo fľaši desať alebo osemdesiat rokov, platí: po otvorení ich treba hneď vypiť, najneskôr do 24 hodín, inak zoxidujú.
Ďalším je Tawny štýl. Ide o portské, ktoré sa tiež vyrába z červených odrôd, no má svetlejšiu farbu – od granátovej až po oranžovú či dozlata. Po tom, čo je 2 – 3 roky vo veľkých sudoch, nedozrieva vo fľašiach, ale sa prečerpá do menších 550-litrových sudov. Tu má väčší kontakt so vzduchom, rýchlejšie dozrieva a dostáva aj svetlú farbu a chuť, ktorá pripomína sušené plody, oriešky a mandle. Tiež môže dozrievať niekoľko desiatok rokov. Po nafľašovaní sa kvalita vína už ďalej nemení. Existujú aj ročníkové Tawnies, ktoré sa volajú Colheita, kde ide o kupáž viacerých odrôd z jedného ročníka. Toto portské netreba vypiť hneď po otvorení fľaše, vydrží otvorené štyri týždne až štyri mesiace. Čím dlhšie zrelo v sude, tým dlhšie vydrží otvorené.